Europees Muziekfestival voor de Jeugd

Het EMJ is weer voorbij, de Zuid-Afrikanen zijn net vertrokken. En daar is het weer, dat zwarte gat, maar ook een hart dat de afgelopen week gevuld is met liefde, muziek en veel vriendschap!


Woensdag 27 april

Generale repetitie, altijd een beetje stress. Wie moet waar staan? Hoe zal het klinken? Ondanks de kou in de kerk, verloopt de repetitie goed en gelukkig we hebben een fantastisch bakkersteam dat onze maagjes vult tijdens de pauze.

In Zaventem zijn de Zuid-Afrikanen net aangekomen. Een koffer kwijt, maar hun reis is gelukkig goed verlopen. Zij gaan nu naar Waregem, waar ze tot vrijdag zullen verblijven.


Donderdag 28 april

Een uur vroeger dan verwacht komen onze Duitse gasten aan in Den Drossaerd. Een blij weerzien voor vele van onze leden, want de vorige jaren zijn er mooie vriendschappen gesmeed.

Vrijdag 29 april

De Duitsers komen 's morgens vroeg samen voor een laatste repetitie. Daarna gaan ze naar Lommel waar ze de kerk bezoeken en naar Neerpelt voor een bezoek aan de beiaard en dé inschrijving van het EMJ. De dag sluiten ze af met een concert in Pelle Melle. De regen kan de pret gelukkig niet bederven.


En dan is het aan ons! Voor de 4e keer krijgen we de kans om voor een zaal van 3000 mensen het festivallied te zingen, samen met zo'n 200 leerlingen uit de lagere scholen van Neerpelt.

Een groot kippenvelmoment was toch toen onze solisten Mahabba en Juul al een applaus krijgen als ze beginnen te zingen.

Na de Kick-Off is er A taste of Neerpelt in het centrum. Gelukkig is de regen gestopt.


Zaterdag 30 april

Eindelijk is het dan zover, de dag waar wij zo hard naar hebben uitgekeken en waar we vooral hard voor gewerkt hebben.Al is er 's morgens even paniek, want de bus, die de Zuid-Afrikanen naar Neerpelt moet brengen is er nog niet. Na een telefoontje blijkt het te gaan om een foutje van Marcel te gaan.Ons jeugdkoor komt een uurtje later samen voor een allerlaatste repetitie. Al snel blijkt dat een van onze solisten Luka keelpijn heeft. Wie gaat nu die solo zingen? Enkele mogen eens proberen maar ook zij hebben last van hun stem. Carine heeft liever niet dat Antje deze zingt, omdat ze een krachtige stem heeft, maar uiteindelijk wordt het toch Antje.Dan is het middag, we eten onze lunch op in Den Drossaerd en zingen nog een liedje om hen hiervoor te bedanken.Nu door naar de Grote Heide waar wij ons juryconcert hebben. Iedereen kleedt zich om en we hebben er allemaal zin in. Antje doet nog even de laatste opwarmingsoefeningen en dan is het zover.Tijdens het wachten loopt de spanning stilaan op. Nog even luisteren hoe het koor voor ons, een koor uit Ijsland waar we morgen mee gaan verbroederen, het doet en dan is het aan ons.

Alles loopt goed, we stralen en zingen beter dan we afgelopen maanden gezongen hebben tijdens de repetities. Na het juryconcert, als we eenmaal uit de kerk zijn, komt de ontlading. We zullen allen fier en er vloeien zelfs tranen bij Antje, want voor haar is het de laatste keer dat ze mag meezingen op het EMJ.

Nu gaan we richting Neerpelt-Centrum, waar we de rest van de dag zullen doorbrengen. Eerst richting het rusthuis, om onze spullen achterlaten en iedereen zich klaarmaakt voor de optocht.Daarna gaan we naar het juryconcert van onze Zuid-Afrikaanse vrienden. 

Na het juryconcert is het tijd voor de officiële groepsfoto in De Peel en de optocht.

En dan eindelijk de proclamatie. Vol spanning zitten we in de zaal, en ik geef toe, ik ben nu zelfs zenuwachtiger dan voor het juryconcert. "Categorie B: gelijkstemmige jeugdkoren

Kerk Maagd der Armen, Grote Heide, Neerpelt

Jeugdkoor Kiliana, Overpelt, België

2nd Prize"

 • Onze geluk kan niet meer op, want dit is wat we verdienden. Hoeveel procent dat we precies hebben, weten we nog niet. Maar ook onze vrienden hebben het goed gedaan:

 • Klangfarben, Waren,Duitsland     2e prijs

 • Showkoor Rise Up, Neerpelt, België 1e prijs

 • The South Cape Children's Choir 1e prijs Cum Laude

Na de proclamatie gaan we weer richting het rusthuis, waar onze bestuursleden een heerlijk avondmaal hebben voorbereid voor ons. Ik geef toe, ik ben ook blij dat we even kunnen rusten. Even weg uit de drukte.

Als afsluiter van de dag gaan we naar de Happening. Vele van ons zijn moe en verzinnen bijnamen bij de groepen die optreden, op basis van hun kleding.


Zondag 1 mei

Vandaag beginnen we met een workshop ter voorbereiding van het verbroederingsconcert vanavond. Naast Kiliana, het showkoor, de Zuid-Afrikanen en de Duitsers, vervoegt zich nu ook nog een koor uit Ijsland.

Sander (Choreograaf showkoor) heeft als opwarming een dansje gemaakt. Iedereen geeft zich volledig en hij heeft zelfs voor een special act gezorgd.

Hierna leren de dirigenten alle zangers een liedje aan. Met de nodige moeilijkheden bij de uitspraak. De Ijslanders laten horen dat er vele van hen ziek zijn en oververmoeid. Al snel worden ook zij in onze gastgezinnen verplaatst.In de namiddag hebben we vrij, zelf besluiten we om naar enkele juryoptredens te gaan kijken. Waar we vooral enkele ideeën uithalen voor het komende schooljaar.Om half 6 wordt er dan weer verzameld voor de verbroederingsmaaltijd en -concert. De hot-dog smaakt heerlijk en de stemmen worden opgewarmd. Tijd voor het concert. En dat is niet zomaar een concert, want ook bij TV Limburg hebben ze gehoord dat we goed kunnen verbroederen.

Maandag 2 mei

Terwijl de Zuid-Afrikanen zich klaarmaken voor hun optreden aan de lagere school in het Lindel, wordt er aan Den Drossaerd afscheid genomen van het Duitse koor.

Er vloeien vele tranen na de mooie vriendschappen die de afgelopen 3 jaar gesmeed werden. Iedereen - zowel de Belgen als de Duitsers - kijkt uit naar een volgend weerzien. Onze zangers gaan weer richting school. Het bestuur gaat richting de kerk waar de Zuid-Afrikanen optreden.

Alle kinderen uit de lagere school zijn enthousiast - of het nu komt doordat ze geen les hebben of dat ze het concert goed vinden, blijft voor ons een vraag.

Hierna worden alle Zuid-Afrikanen naar het station van Neerpelt gebracht, waar ze - samen met het koor uit Ijsland - de trein naar Antwerpen nemen. De trein zit goed vol.

In Antwerpen maken we een wandeling over de Meir, door de Voetgangerstunnel naar Linkeroever waar we onze pick-nick nuttigen. Hierna is het tijd om te shoppen, waar de jongeren naar uitkijken.


Dinsdag 3 mei

We nemen vandaag afscheid van het koor uit Ijsland, dat richting de luchthaven rijdt, waar ze het vliegtuig naar huis nemen. Ze zijn rond 16 uur goed geland. 

De Zuid-Afrikanen gaan vandaag richting Leuven met een tussenstop in Brussel. In Brussel worden ze opgewacht door het kinderkoor De Orgelpijpjes, die hen een rondleiding geeft.

's Avonds volgt er een gezamelijk concert met De Orgelpijpjes, waarna ze moe maar voldaan naar een nieuw gastgezin gaan.


Woensdag 4 mei

Vandaag is er voor de Zuid-Afrikanen een bezoek aan Leuven voorzien.

Deze avond hebben wij samen het concert 'Baie Musiek' en zullen we voor een uitverkochte Zinnezaal zingen. Het publiek is zeer enthousiast. Op het einde krijgen alle zangers een leuk aandenken aan het concert.


Donderdag 5 mei

De week loopt bijna op zijn einde. Het is voor de Zuid-Afrikanen hun laatste dag en laatste concert van hun Europese (of eigenlijk Belgische) tour.

Daar hoort naar Kiliana gewoonte een verbroederingsfeest bij in Belgisch thema (een kleine opwarmer naar het nakende EK). Bij het frietkraam is het aanschuiven en ook het ijs is op het einde van de avond op.

Er wordt veel gedanst, gezongen en verbroederd. Een buitenstaander zou niet meer weten wie van welk land komt. Het einde is weer veel te snel daar.


Vrijdag 6 mei

Vandaag nemen we afscheid van de Zuid-Afrikanen. Opnieuw vloeien er tranen maar wordt er met een glimlach teruggedacht aan de mooie dagen samen.

 • Een speciale dank aan:

 • onze dirigente Carine Van Gerven en pianist Pascal Potums

 • alle zangers van ons kinder- en jeugdkoor

 • ons bestuur

 • de talloze gastgezinnen voor de gastvrijheid

 • de ouders van onze koorleden

 • Karin Lauwers en Showkoor Rise Up uit Neerpelt

 • Marleen Annemans en Sjaloom uit Waregem

 • Katrien Konings en kinderkoor De Orgelpijpjes uit Heverlee

 • Frank Judo van Zuid-Afrikaanse Cultuurstichting

 • alle vrijwilligers

1 keer bekeken

EEN REPETITIE BIJWONEN?

ZATERDAGVOORMIDDAG:

- kinderkoor: 10.00 - 11.00 uur

- jeugdkoor: 11.00 - 12.30 uur

jeugdlokalen KSA · Lindel/Pelt

Jij bent bezoeker...

VOLG ONS

 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon
 • White Flickr Icon
 • White Youtube Icoon
Logo Pelt.png
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now