Fotografie als kunstvorm

Fotografe Carine Van Gerven, onder andere bezielster van het fotofestival in Pelt, werkt aan een bijzonder en zeer intensief project om tentoon te stellen. 

Deze bijgaande foto is gemaakt met als modellen leden van het jeugdkoor Kiliana. Ook de foto die zij maakte van het laatste schepencollege van Overpelt hoort in die reeks thuis.


Carine heeft vele creatieve kwaliteiten in huis en geeft les in de afdelingen Kunst en Publiciteit in WICO Campus Mater Dei in Overpelt. Zij was er tevens vele jaren verantwoordelijk voor de P.R. Sinds 1985 is zij dirigente van het kinderkoor Kiliana uit Overpelt. In 2000 voltooide ze namelijk de hogere graad zang en vocaal ensemble aan het stedelijk conservatorium van Hasselt. Er zullen met het kinderkoor en de tieners nog foto’s volgen maar het maken van één dergelijke foto vergt enorm veel tijd en energie. Het verhuizen en verzamelen duurt maanden, de opstelling maken en belichten twee dagen, het voorbereiden van de kinderen (kapsels enz…) een halve dag.


Het thema van de foto is muziek: Musica Coniungit Omnes Gentes hetgeen ook een verwijzing is naar het koor Music Unites dat Kiliana vormde met het koor uit het Duitse Waren. De attributen op de foto zijn niet willekeurig gekozen. De foto bevat heel wat symboliek. Zo staat de vogelkooi open hetgeen betekent dat er een warm nest is voor iedereen net zoals bij het koor. De vogels tussen de kinderen komen vanuit de hele wereld. Van druiven maakt men wijn maar die bestaan uit trossen zoals iedereen in een koor deel uitmaakt van een geheel dat zichzelf kan overstijgen.

Overigens komen de druiven van Burgemeester Frank Smeets die ze ’s morgens voor de opnamen nog is gaan oogsten. De klok op de foto staat op 10 voor 2 hetgeen voor zangers een speciale betekenis heeft (lachende mondstand). De beer is een verwijzing naar het Europees Muziekfestival voor de Jeugd waar het koor ambassadeur van is.

Een reactie van Iris die lid is van het koor: “Wat Carine’s foto’s zo bijzonder maakt is de authenticiteit, de sfeer. De modellen zijn normale mensen uit een hechte groep. De dynamiek en de interacties voelen daardoor oprecht aan. Maar als je dan na een snelle blik aandachtig gaat kijken dan zie je dat het niet alleen een mooi plaatje is. Er zit enorm veel detail in, zelfs over de kleinste ornamentjes is nagedacht. Carine probeert overal symboliek te verstoppen om zo een boodschap over te brengen. Het is voor ons ook heel spannend en super leuk om meegemaakt te hebben. Er was een relaxte sfeer, we hoefden geen levende standbeelden te zijn. We hebben zelfs liedjes gezongen.

Van het maken van de foto is zelfs een ‘making off’ filmpje gemaakt: https://tinyurl.com/uhrjb8u


De foto is overigens afgedrukt op een blikken doos die te verkrijgen via info@kiliana.be (15 euro). De opbrengst van de verkoop hiervan gaat volledig naar het koor. 7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

EEN REPETITIE BIJWONEN?

ZATERDAGVOORMIDDAG:

- kinderkoor: 10.00 - 11.00 uur

- jeugdkoor: 11.00 - 12.30 uur

jeugdlokalen KSA · Lindel/Pelt

Jij bent bezoeker...

VOLG ONS

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Flickr Icon
  • White Youtube Icoon
Logo Pelt.png
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now