top of page

in de pers

Kiliana componeert eigentijds covid-kerstlied

vrijdag 17 december 2021 - HBVL

Met grote waarschijnlijkheid stevenen we af naar het tweede kerstfeest met coronabeperkingen. Het Peltse kinder- en jeugdkoor Kiliana zag hierin een opportuniteit om voor iedereen een warm kerstlied onder de kerstboom te leggen.

Het jonge koor heeft van deze uiterst bizarre tijd gebruikgemaakt om een eigen kerstlied te componeren en uit te brengen. Door de coronaregels werd het digitaal ingezongen en opgenomen via Zoom. “Toch wel een huzarenstuk”, vertelt Jonas de Werdt, componist van het lied. “Natuurlijk zijn we super trots. Het is een lied vol hoop voor deze wereld. Alles komt goed, dat is meteen de rode draad door dit lied.”

“Het enthousiasme dat het hele koor had toen we voorstelden om digitaal te gaan, was fenomenabel. De tijden zijn duidelijk veranderd”, vult Carine Van Gerven aan, jarenlang de bezieler achter dit koor. “Tien jaar geleden was zo'n exploot gewoon ondenkbaar. En kijk nu, het lijkt voor onze jonge zangers die opgroeien met TikTok en andere digitale mogelijkheden kinderspel om voor een scherm te zingen. Dankzij de hele ploeg die achter deze opname zit, is dit zowel qua tekst als zang als beeld zeer geslaagd.”

_MG_3608.jpg

fotografie als kunstvorm

zondag 5 januari 2020 - HAC Weekblad

Fotografe Carine Van Gerven, onder andere bezielster van het fotofestival in Pelt, werkt aan een bijzonder en zeer intensief project om tentoon te stellen. 

Deze bijgaande foto is gemaakt met als modellen leden van het Kiliana koor. Ook de foto die zij maakte van het laatste schepencollege van Overpelt hoort in die reeks thuis. Carine heeft vele creatieve kwaliteiten in huis en geeft les in de afdelingen Kunst en Publiciteit in WICO Campus Mater Dei in Overpelt. Zij was er tevens vele jaren verantwoordelijk voor de P.R.

Sinds 1985 is zij dirigente van het kinderkoor Kiliana uit Overpelt. In 2000 voltooide ze namelijk de hogere graad zang en vocaal ensemble aan het stedelijk conservatorium van Hasselt. Er zullen met het kinderkoor en de tieners nog foto’s volgen maar het maken van één dergelijke foto vergt enorm veel tijd en energie. Het verhuizen en verzamelen duurt maanden, de opstelling maken en belichten twee dagen, het voorbereiden van de kinderen (kapsels enz…) een halve dag.

Het thema van de foto is muziek: Musica Coniungit Omnes Gentes hetgeen ook een verwijzing is naar het koor Music Unites dat Kiliana vormde met het koor uit het Duitse Waren. De attributen op de foto zijn niet willekeurig gekozen. De foto bevat heel wat symboliek. Zo staat de vogelkooi open hetgeen betekent dat er een warm nest is voor iedereen net zoals bij het koor. De vogels tussen de kinderen komen vanuit de hele wereld. Van druiven maakt men wijn maar die bestaan uit trossen zoals iedereen in een koor deel uitmaakt van een geheel dat zichzelf kan overstijgen.

Overigens komen de druiven van Burgemeester Frank Smeets die ze ’s morgens voor de opnamen nog is gaan oogsten. De klok op de foto staat op 10 voor 2 hetgeen voor zangers een speciale betekenis heeft (lachende mondstand). De beer is een verwijzing naar het Europees Muziekfestival voor de Jeugd waar het koor ambassadeur van is.

Een reactie van Iris die lid is van het koor: “Wat Carine’s foto’s zo bijzonder maakt is de authenticiteit, de sfeer. De modellen zijn normale mensen uit een hechte groep. De dynamiek en de interacties voelen daardoor oprecht aan. Maar als je dan na een snelle blik aandachtig gaat kijken dan zie je dat het niet alleen een mooi plaatje is. Er zit enorm veel detail in, zelfs over de kleinste ornamentjes is nagedacht. Carine probeert overal symboliek te verstoppen om zo een boodschap over te brengen. Het is voor ons ook heel spannend en super leuk om meegemaakt te hebben. Er was een relaxte sfeer, we hoefden geen levende standbeelden te zijn. We hebben zelfs liedjes gezongen.”

De foto is overigens afgedrukt op een blikken doos die te verkrijgen is via leden van het koor (15 euro). De opbrengst van de verkoop hiervan gaat volledig naar het koor. 

2019 - Kunstfoto

KILIANA REPETEERDE MET CANTITARE

zondag 21 oktober 2018 - Internetgazet Pelt

Een veertigtal jeugdige zangers - leden van Cantitare uit Maaseik en Kiliana uit Overpelt - ontmoetten elkaar vanmiddag in Palethe om samen te zingen. Onder leiding van Martin Slootmaekers en Jeroen Beckers werd er heel wat nieuwe muziek aangeleerd. Het werd een gezellige koormiddag!

2018-10-21 Young Voices.jpg

GEZELLIG MIDSUMMERFESTIVAL

zondag 29 juli 2018 - Internetgazet Pelt

Het was best gezellig vandaag bij de Sevensmolen, waar het Midsummerfestival van jeugd- en kinderkoor Kiliana weer plaatsvond. Iedereen vond er wel zijn gading. Je kon ook de molen bezoeken en in het Molenmuseum de tentoonstelling "Van graan tot brood". Kinderen konden zich laten schminken of gebruik maken van de vele springkastelen. 

2018-07-29 Midsummerfestival

EMJ: 2DE PRIJS VOOR KILIANA

dinsdag 1 mei 2018 - Internetgazet Pelt

Kinderkoor Kiliana uit het Lindel heeft vandaag de tweede prijs behaald op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Met als dirigenten Antje Dirkx en Carine Van Gerven trad het koor voor de jury op in de kerk van Boseind. 

2018-05-01 Juryconcert kinderkoor.jpg

EMJ: NOG ALTIJD GEEN 'SUMMA CUM LAUDE'

zondag 29 april 2018 - Internetgazet Pelt

De tweede "zingdag" van het Muziekfestival is bijna achter de rug, en nog altijd is er uit de juryconcerten geen "summa cum laude" gekomen. Wel zeven eerste prijzen "cum laude": voor het kinderkoor Waelrant uit Borgerhout, voor een meisjeskoor uit het Duitse Montabaur, een koor uit het Franse Yvetot, het koor uit Jekaterinenburg, het kinderkoor uit Kiev, het meisjeskoor uit Helsinki en het Villanella Jeugdkoor uit... Laakdal. Het koor Corro Solidarium uit het Spaanse Narón kreeg de laagste quotering: "Mentioned" - een "vermelding" dus. 
Ook voor de eerste keer nam er een transnationaal koor deel: "Music Unites", een koor samengesteld uit het Overpeltse Kiliana en het koor "Klangfarben" van de Kreismusikschule in het Duitse Waren. Ze haalden een tweede prijs, maar daarnaast de waardering en de sympathie van iedereen die de Europese gedachte achter het Muziekfestival genegen is.
Morgen staan er geen juryoptredens op het programma. Dan staat alles in het teken van de treinreis naar Ieper om daar met 450 deelnemers uit een tiental landen deel te nemen aan o.m. de Last Post onder de Menenpoort.

2018-04-29 Juryconcert.jpg

KILIANA IS AMBASSADEUR VAN HET EMJ

vrijdag 27 april 2018 - Internetgazet Pelt

Tijdens de "kick-off" van het Muziekfestival in Neerpelt heeft ondervoorzitter Frans Ulens vanavond het Lindelse kinder- en jeugdkoor Kiliana uitgeroepen tot ambassadeur van het EMJ. Die titel is gereserveerd aan personen of verenigingen die intens samenwerken met het Muziekfestival. Dat ook Kiliana zich nu ambassadeur mag noemen, dankt het aan de "zeer opvallende" verbondenheid met het EMJ, zei Ulens. De eerste deelname van het koor aan het Muziekfestival dateert van 1968.
Kiliana heette aanvankelijk "Edelweiss" en werd in 1964 opgericht door E.H. Pier Poelmans, de toenmalige pastoor in het Lindel. Van hem is de uitspraak bekend dat zingen in de kerk een verheven vorm van bidden is. "Opmerkelijk uit de koorgeschiedenis van Kiliana is hun reis naar Halle in het voormalige Oost-Duitsland", zei Frans Ulens. "Dat gebeurde vlak na de val van de Muur. Ze werden er als 'eregastkoor' ontvangen. Kiliana heeft zich ondertussen als gevolmachtigd gezant van ons festival wereldwijd aangediend. Als EMJ zijn we erg dankbaar voor zoveel inzet."
Kiliana, nu onder de bezielende leiding van Carine Van Gerven, treedt tijdens dit Muziekfestival overigens samen op met een koor uit het Duitse Waren. Op die manier willen beide koren het verbindende karakter van het Muziekfestival in de kijker zetten. De naam van hun eenmalige "fusiekoor" is Music Unites, en dat betekent "muziek verbindt". "Music Unites" treedt zondag om 14u op in Dommelhof. 

2018-04-27

BELGISCH-DUITS KOOR TIJDENS HET EMJ

maandag 2 april 2018 - Internetgazet Pelt

Tijdens het komende EMJ (eind deze maand!) zullen de koren Kiliana (Overpelt) en Klangfarben (Waren, Duitsland) als één koor voor de jury optreden onder de naam "Music Unites", muziek verbindt.Verbroedering ten top! De koren kennen elkaar al langer en waren al meermaals bij elkaar te gast. Vanmorgen vertrok Jeugdkoor Kiliana met de bus naar Waren (Müritz), een gemeente in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Donderdag komen ze terug, na drie dagen intensieve zangrepetities.

2018-04-04 Duitsland.jpg

MOOI KERSTCONCERT
IN S-H-LILLE

zondag 24 december 2017 - Internetgazet Pelt

Mooi kerstconcert, gisteravond in de parochiezaal van Sint-Huibrechts-Lille. Dit dubbelconcert werd gebracht door de koninklijke fanfare “Vermaak na Arbeid” en het Overpelts kinder- & jeugdkoor “Kiliana”. Dirigent van de fanfare is Sander Jakubka, het koor werd gedirigeerd door Carine Van Gerven en Antje Dirkx. De opkomst was groot. Na afloop maakte voorzitter Rutger Nuyts van het EMJ bekend Kiliana de titel ambassadeur van het EMJ krijgt.

2017-12 kerstconcert Lille.png

DE HERINNERINGEN AAN ZUID-AFRIKA

dinsdag 11 juli 2017 - Internetgazet Pelt

Kiliana is nog aan het bekomen van de prachtige reis die ze maakten in Zuid-Afrika. De tocht naar ginder verliep met de nodige hindernissen en ook op de terugweg ging niet altijd vanzelfsprekend. Ook de medische staf heeft werk gehad gedurende de reis. Bij de start in Kaapstad overleed de echtgenoot van de Zuid-Afrikaanse Mimi, de vrouw die alles voor het koor organiseerde. 
Maar ondanks alle moeilijkheden werd het een onvergetelijke ervaring . Al op de eerste dag werd er een nieuw Afrikaans woord geïntroduceerd: boot = kotsbakkie.Een rustig romantisch boottochtje met champagne ontaardde in een ritje van 1,5 uur op een pretparkattractie met een 7-tal serieus zieken als gevolg. 
De safari met de achtervolging door de neushoorns was zeker een voltreffer. Andere hoogtepunten waren de ontmoetingen met de olifanten en de struisvogels Het bezoek aan het Life Community Centre van Thembalethu maakte diepe indruk op de kinderen. De 400 euro van de Derdewereldraad van Overpelt zullen er zeker heel goed besteed worden. Er waren optredens in Mosselbaai, Hartenbos, en George... 

2017-07-04 Zuid-Afrika_Buffelsdrift (4)_edited.jpg

OOK TWEEDE GROEP VAN KILIANA GELAND

donderdag 29 juni 2017 - Internetgazet Pelt

Ook de tweede, "achtergebleven" groep van kinder- en jeugdkoor Kiliana is nu geland op het vliegveld van Kaapstad, in Zuid-Afrika. 

2017-06-30

KLASSE-OPTREDEN VAN D-BASE EN KILIANA

maandag 15 mei 2017 - Internetgazet Pelt

De Antwerpse a-capellagroep D-base en ons eigen kinder- en jeugdkoor Kiliana hebben gisteren in Palethe een prachtig concert gegeven. De opbrengst ervan diende om de nakende rondreis van Kiliana door Zuid-Afrika te helpen bekostigen. Kiliana trad op in een nieuwe outfit en  D-base maakte zijn kwaliteitsreputatie waar. Na afloop overhandigden de leden van de groep de opbrengst van de verkoop van hun cd's aan Kiliana. Klasse!

2017-05-14 concert Mooi Anders.png

NIEUW ZANGJAAR GESTART VOOR KILIANA

woensdag 31 augustus 2016 - Internetgazet Pelt

De leden van kinder- en jeugdkoor Kiliana gaan een druk werkjaar tegemoet. Voor het jeugdkoor wordt het alvast heel spannend met in juli van het volgende jaar een concertreis naar Zuid-Afrika. Gisteren werd het nieuwe werkjaar gestart met repeteren, knutselen en een barbecue. Met het mooie weer kon de sfeer alvast niet stuk. 

2016-08-30

VERBROEDEREN IN PALETHE

maandag 2 mei 2016 - Internetgazet Pelt

Tot de mooiste momenten van het EMJ behoren de verbroederingsconcerten die het Muziekfestival afsluiten. Zo'n concert kon men gisteravond meemaken in CC Palethe. En dat was grote klasse!

2016-05-02.jpg

DUITS KOOR GEARRIVEERD

donderdag 28 april 2016 - Internetgazet Pelt

In het Lindel is vandaag het koor Klangfarben uit het Duitse Waren gearriveerd. Het neemt dit weekend deel aan het Muziekfestival in Neerpelt en verblijft bij gastgezinnen. Het Lindelse kinder- en jeugdkoor Kiliana is al vele jaren bevriend met het koor en zijn dirigente Karin Günther. Het weerzien vandaag was zeer hartelijk.

2016-04-28.jpg

KOORWEEKEND TE OVERPELT

zaterdag 6 februari 2016 - Koor & Stem Limburg

Het koorweekend voor kinderen en jongeren vindt momenteel plaats in Palethe te Overpelt. Jan Coeck en Tom Johnson selecteerden voor de jongeren weer leuke liederen. Ditmaal werd gekozen voor het thema "Vriendschap". Gedurende vele uren weerklonken de kinderstemmen in de verschillende ruimtes. Hilde Venken begeleidde in de voormiddag de jongeren tijdens hun zangstonde. Deze avond werd een fotoshoot georganiseerd waarbij de kinderen hun beste kant hebben getoond. 

2016-02.jpg

DRIEKONINGEN OP PAD

woensdag 6 januari 2016 - Internetgazet Pelt

Dit zijn leden van kinder- en jeugdkoor Kiliana. De voorbije dagen gingen ze "sterzingen" naar aanleiding van Driekoningen. Ze waren alleszins mooi uitgedost!

2016-01-06.jpg

KILIANA TERUG THUIS

maandag 6 juli 2015 - Internetgazet Pelt

Het jeugdkoor Kiliana is na een zesdaagse koorreis naar Berlijn en Waren vanavond terug thuis gekomen. Ze traden er meerdere keren op en verbroederden er met het jeugdkoor van de Kreizmusikschule. Het werd voor de leden en hun begeleiders een onvergetelijke ervaring. 

2015-07 (1).jpg

KILIANA OP CONCERTREIS IN DUITSLAND

woensdag 1 juli 2015 - Internetgazet Pelt

Terwijl de meeste jongeren genieten van een zalig nietsdoen, steken de zangers van jeugdkoor Kiliana nog een tandje bij. Er werd hard gerepeteerd voor hun concertreis naar het Duitse Waren. Vanmorgen vertrok de groep van 25 jongeren en 7 begeleiders via een tussenstop in Berlijn naar het jeugdkoor van de Kreismusikschule in Waren. Vrijdag zullen ze er in de concertzaal van het plaatselijke kuuroord een concert verzorgen, een dag later treden ze op ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de muziekschool. Zondag staat in het teken van de verbroedering. 

2015-07

DRIE KONINGEN OP WEG

dinsdag 30 december 2014 - Internetgazet Pelt

Vanavond trokken de koningen van Kiliana zingend door de straten van het Lindel. Een beetje vroeg volgens sommigen, al zijn de wijzen uit het Oosten ook niet in één dag in Bethlehem geraakt. Het koor heeft inmiddels een stevige traditie opgebouwd om de Overpeltenaren al zingend een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook de vrijdag, zaterdag en zondag kunt u hen nog ontmoeten. Met de rondhaling financiert het koor gedeeltelijk zijn werking en kunnen de kinderen sparen voor een repetitieweekend en een koorreis naar het Duitse Waren.

2014-12.jpg

GALACONCERT BIJ 50 JAAR KINDER- EN JEUGDKOOR KILIANA

dinsdag 21 oktober 2014 - Het Belang Van Limburg

De Corneliuskerk van Lindelhoeven was zaterdag het decor waar kinder- en jeugdkoor Kiliana - betekent jeugdige in het oud-Keltisch - het 50-jarig bestaan vierde met een galaconcert. Het koor werd opgericht in 1964 als Edelweiss maar veranderde van naam in 2000. Pastoor Poelmans, Denis Vanendert en Lieske Plessers waren van de oprichters. Sedert 1989 is Carine Van Gerven dirigente van Kiliana. Het koor behaalde prijzen in binnen en buitenland. Kiliana kreeg op zij galaconcert medewerking van dameskoor Amicula en het kinderkoor van Halle an der Saale uit de buurt van Leipzig in Duitsland. Het koor repeteert elke zaterdag in Den Drossaerd en heeft een eigen website. Uiteraard kon ook de verjaardagstaart niet ontbreken op het jubileumfeest.

2014-10

vriendschapsconcert ST-martinuskerk

zaterdag 22 februari 2020 - HAC Weekblad

Musica coniungit omnes gentes: muziek verenigt alle mensen, dat is het thema dat minder- en jeugdkoor Kiliana koos voor haar vriendschapsconcert dat -niet toevallig rond de tijd van Valentijn -op zondag 16 februari om 15 uur in de Sint Martinuskerk van Overpelt plaatsvond.

Vriendschap is een thema dat bij het koor hoog in het vaandel staat geschreven. Het samen zingen in koor verbindt deze jongeren. In de loop der jaren sloot Kiliana vriendschap met talloze koren in binnen- en buitenland.

Als gastkoor mocht Kiliana het andere Peltse koor Amicula olv Jolien Vrolix ontvangen. Dit koor ontstond een vijftal jaren geleden uit de schoot van Kiliana toen enkele Kiliana zangers te oud werden voor het jeugdkoor.

Het kinder- en jeugdkoor Kiliana staat onder de leiding van Antje Dirkx en Carine Van Gerven en wordt op de piano begeleid door Jolien Thijs.

170743-16-02-2020-alb_49546772222_o.jpg

GOUD VOOR ZUID-AFRIKAANSE MARIMBA BAND OP HET EMJ IN NEERPELT

dinsdag 7 mei 2019 - Het Belang van Limburg

Van vrijdag 3 mei tot maandag 6 mei ging in Neerpelt (Pelt) de 67ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) door. Voor een verrassing van formaat zorgden de muzikanten uit George (West Kaap, Zuid-Afrika), die de eerste prijs summa cum Laude (98%) behaalden.

De Marimba Squad band van the Glenwood House School uit George (Zuid-Afrika) bestaat nog maar één jaar, maar toch behaalden ze uitzonderlijke mooie resultaten op het 67ste EMJ in Neerpelt. De muzikanten spelen Afrikaanse ethnische muziek, filmmuziek en hedendaagse pop songs, en dit onder de deskundige leiding van dirigent Jan-Erik Swart.

"Hun reis door Nederland en België werd door ons zorgvuldig voorbereid", vertelt de Peltse Ann Vanduffel. "De muzikanten uit Zuid-Afrika zijn op 26 april op Schiphol geland, en vandaar vertrokken ze op concert en try-out tour naar Dieverbrug (NL) waar ze hun aller eerste intercontinentaal concert in het prachtig muziekcentrum Westerveld bij de vereniging Sla Je Slag mochten geven. De dag daarop waren ze te gast in Someren-Heide (NL) waar ze samen met de lokale slagwerkmuziekvereniging hun tweede try-outconcert gaven."

Fred van de Kerkhof, secretaris van de vereniging en stuwende kracht bij de ontvangst en de praktische kant van hun kortverblijf bij gastgezinnen, benadrukt het enthousiasme en de professionaliteit die de band aan de dag brengt. "Zelden een zo gedisciplineerde, gemotiveerde en wel gemanierde groep mogen ontvangen", aldus Fred.

De trip van het muziekgezelschap ging verder naar Tongerlo (Bree) waar ze in het gezellig kerkje hun derde try-out in evenveel dagen mochten geven en ook mochten overnachten bij gastouders. In Munsterbilzen mocht de groep de benen eens strekken op het railbikeparcours en in Bokrijk waren ze te gast voor enerzijds een bezoek aan 450 jaar Breughel. Daar gaven ze ook hun vierde en vijfde optreden van de week. Het kerkje middenin het openluchtmuseum zat voor beide optredens telkens afgeladen vol en de mensen waren zeer verrast door de mooie klanken en composities van de gespeelde muziekstukken.

In Overpelt werd de Marimba Squad band met open armen ontvangen bij muziekvereniging Kiliana uit Lindel-Overpelt. Carine Van Gerven, dirigente en bezieler van Kiliana, ontving al verschillende keren de dirigent Jan-Erik Swart met zijn koren. "Het is telkens een plezier om Jan-Erik, toch wel een topdirigent, te gast te hebben", aldus Carine. "Onnodig te vertellen dat we blij en trots zijn om hen logistieke steun en onderdak te geven."

In CC Dommelhof in Pelt mochten de muzikanten exact om 13.30 hun juryconcert geven. De staande ovatie en het minutenlang applaus van de volgelopen zaal spraken boekdelen. "Zoveel enthousiasme, plezier, gevoel voor muziek was zelden vertoond", onderstreepte jurylid Maarten Weyler. "Natuurlijk letten we op de technische kant, maar we willen ook een visie en spelplezier van de muzikanten zien. Deze groep verdiende op basis van het getoonde spektakel dan ook echt de eerste prijs summa cum Laude. Of hoe leergierigheid, doorzetting en geloof in je eigen kunnen tot buitengewone prestaties kan leiden."

De reis van het gezelschap eindigt deze week woensdag, maar eerst staat er nog een bezoek aan Brussel en Antwerpen op het programma. Op dinsdagavond is er nog een verbroederingsavond met alle gastouders en vrijwilligers met een Afrikaanse braai.

2019 - EMJ Glenwood House School

KILIANA NAAR DE EFTELING

donderdag 23 augustus 2018 - Internetgazet Pelt

Kiliana trok vandaag met het kinder- en jeugdkoor naar de Efteling. Daar was het bijzonder rustig, met dank aan een stroomstoring die een groot deel van Nederland trof. Vanaf zaterdag 8 september starten de repetities weer. Kinderen vanaf 5 jaar zijn welkom in het kinderkoor, dat om 10 uur repeteert in den Drossaerd (10-11); voor het jeugdkoor zijn kinderen vanaf 5de studiejaar welkom van 11 tot 12.30 uur. 

2018-08-23 Kiliana-naar-de-efteling.jpg

DE VAKANTIE WENKT

zaterdag 9 juni 2018 - Internetgazet Pelt

De kinderen van kinderkoor Kiliana hebben een prachtig zangjaar achter de rug. Ze sloten dat vandaag picobello af met een lekker ijsje!

2018 - Ijsje eten

ZINGEN ONDER DE MENENPOORT

maandag 30 april 2018 - Internetgazet Pelt

Het is erg koud en nat in Ieper, maar toch hebben de 450 kinderen van het EMJ vanavond daar onder de Menenpoort gezongen voor de vrede. Vanuit ons land waren dat Rise Up uit Neerpelt en Kiliana uit Overpelt. Ze zongen met als dirigent Geert Hendrix samen met koren uit Duitsland, Oostenrijk en Rusland. Toch geweldig dat dit kan? Radio2 was erbij en zond het gebeuren rond The Last Post rechtstreeks uit op Facebook. Je hoorde ook de wind door de microfoon blazen...

2018-04-30 Ieper.jpg

EMJ: TWEEDE PRIJS VOOR 'MUSIC UNITES' 

zondag 29 april 2018 - Internetgazet Pelt

Muziek verbindt, "music unites" - onder dat motto besloten Kiliana en het jongerenkoor van het Duitse Waren naar aanleiding van het Muziekfestival in Neerpelt als één koor deel te nemen. Een échte verbroedering, dus. Het koor behaalde vandaag na een puik optreden in de Dommelhofschouwburg een tweede prijs, een prachtuitslag gezien de geringe tijd om te repeteren en zo. 

2018-04-29

KILIANA TERUG THUIS

donderdag 5 april 2018 - Internetgazet Pelt

Een paar uur later dan voorzien is jeugdkoor Kiliana dan toch terug gearriveerd in Overpelt. De terugreis uit Waren werd vertraagd door lange files op de Duitse snelwegen. 

2018-04-02 Duitsland.jpg

KILIANA OP REPETITIETRIP NAAR WAREN

maandag 2 april 2018 - Internetgazet Pelt

Jeugdkoor Kiliana is vanmorgen van bij Den Drossaerd met de bus vertrokken naar Waren (Müritz), een gemeente in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De stad telt 21.042 inwoners. Tot donderdag gaat het koor er samen met het koor Klangfarben van de plaatselijke Kreismusikschule intensief repeteren voor het Muziekfestival in Neerpelt. Want tijdens het komende EMJ zullen beide koren als één koor voor de jury optreden onder de naam "Music Unites", muziek verbindt. Verbroedering ten top! De groep is veilig in Waren gearriveerd; de leden zijn bij gastgezinnen ondergebracht.

2018-04-02 kiliana-op-repetitietrip-naar-waren.jpg

KOORDAG BIJ KILIANA

vrijdag 25 augustus 2017 - Internetgazet Pelt

Gisteren was het de jaarlijkse Koordag bij jeugd- en kinderkoor Kiliana. De groep trok naar de maïsdoolhof in Peer. De kinderen waren daar vooral gek op de neerhofdieren.

2017-08 zomeractiviteit.png

EERSTE CONCERT VAN KILIANA IN ZUID-AFRIKA

zaterdag 1 juli 2017 - Internetgazet Pelt

De meisjes en jongens van Kiliana hebben vanavond in Zuid-Afrika hun eerste concert gegeven. Dat gebeurde in een museum in Mosselbaai, voor een replica van de boot van Bartolomeu Dias, een Portugees zeevaarder en ontdekkingsreiziger die in 1488 als eerste Europeaan Kaap de Goede Hoop rondde. Het concert verliep niet helemaal vlekkeloos, maar na afloop waren er een staande ovatie en een oorverdovend applaus.

2017-07-01 Zuid-Afrika_concert Mosselbaai (2).png

NIEUWS UIT KAAPSTAD

donderdag 29 juni 2017 - Internetgazet Pelt

De vlucht van British Airways, die gisteren de 41 leden van de Kiliana-groepsreis naar Kaapstad moest brengen, was vermoedelijk overboekt. Dat leiden de Kiliana-verantwoordelijken af uit het feit dat het vliegtuig toch helemaal vol zat, toen het vertrok, en nadat 13 kinderen niet aan boord mochten omdat ze geen kopie hadden van de paspoorten van de ouders. "De kinderen hadden alle papieren waarvan men ons verteld had dat die noodzakelijk waren," zegt Carine Van Gerven: "Internationale paspoorten, Engelstalige goedgekeurde geboortebewijzen en officiële papieren waarin elke ouder toestemming gaf dat hun kind de reis mocht ondernemen, papieren die bovendien het officiële gemeentestempel hadden gekregen." 
Gevolg van de weigering van B.A. was dat de betrokken kinderen terug opgehaald werden, naar Overpelt gebracht en vandaag met een andere vlucht naar Zuid-Afrika zijn vertrokken. Morgenvroeg komen ze daar aan. 
In afwachting van hun aankomst hebben de overige groepsleden na de landing een winkelcentrum bezocht waar ze wat aten. Nadien trokken ze naar het mooie hotel in Kaapstad. De sfeer is er opperbest. En vanavond maakten ze een boottochtje (foto). "Dat zou op een rustige zee gebeuren," zegt Carine Van Gerven. "Het uitzicht was prachtig, maar de golven hoog. Het werd een spectaculaire boottocht. We eindigden met 7 zieken die er ook voor zorgden dat de boot aan de buitenkant gepoetst moet worden. Na afloop merkten we dat er tussen de schippers een wedstrijdje liep over het grootste aantal zieken aan boord. Wij hebben gewonnen... Maar onderweg zagen de meisjes ook zeehonden rusten op een boei. Morgen gaan we Kaapstad verder verkennen en de andere koorleden oppikken."

2017-06-29 Zuid-Afrika_kotsbakkie.png

EEN KERST-CD VAN KILIANA

zondag 4 december 2016 - Internetgazet Pelt

Kinder- en jeugdkoor Kiliana heeft deze maand een kerst-cd opgenomen. Mooi! Er staan liedjes op uit verschillende landen. De cd kost slechts 10 euro en is te koop via de website, bij de krantenshop van Karen aan de Lindelsebaan en via de leden. Tijdens de Oxfam-geschenkenbeurs in Palethe liet het koor deze namiddag al liedjes uit de CD horen.

2016-12-04

NOG EEN LAATSTE 'DRUKKIE'

zaterdag 7 mei 2016 - Internetgazet Pelt

Gisteren vertrok het Zuid-Afrikaanse kinderkoor terug naar huis. Het vertrek ging gepaard met de nodige traantjes. Het koor was een week te gast bij gastgezinnen in voornamelijk Overpelt en Neerpelt. Kiliana is al meer dan 10 jaar bevriend met de groep. Voor de opvang kregen ze dit keer hulp van het Neerpeltse Rise Up. De Zuid-Afrikaanse kinderen bezochten Gent, Brussel, Leuven en Antwerpen en gaven bijna dagelijks ergens een concert. De zangers van Kiliana kijken nu al uit naar de zomer van 2017 waarbij de rollen omgekeerd zijn en zij naar de Zuid-Kaap zullen reizen...

2016-05-06.jpg

EMJ: TWEEDE PRIJS VOOR KILIANA

zaterdag 30 april 2016 - Internetgazet Pelt

Op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt heeft het Overpeltse jeugdkoor Kiliana vandaag een tweede prijs behaald.

2016-04-30.jpg

ZUID-AFRIKAANS KINDERKOOR GELAND IN ZAVENTEM

donderdag 28 april 2016 - Internetgazet Pelt

De leden van The South Cape Childrens Choir uit het Zuid-Afrikaanse Georges zijn in het land. Ze zijn daarmee vermoedelijk de eerste buitenlandse deelnemer van het EMJ die in België arriveert. Tot vrijdag logeert het koor in Waregem bij het koor Sjaloom, daarna zal het bij Kiliana te gast zijn. Kiliana krijgt hulp van het Neerpelse koor Rise Up om het koor te herbergen. Bovendien is ook het koor uit het Duitse Waren bij hen te gast.
Bij de vlucht van het Zuid-Afrikaanse koor raakte de koffer met de uniformen van de dansgroep zoek. Hopelijk geraakt de kledij nog tijdig in Neerpelt. Er wordt intussen wel al naar vervangkleding gezocht. Er zal de komende dagen nogal verbroederd worden tijdens het EMJ! Het Zuid-Afrikaanse koor, dat tot de topkoren mag gerekend worden, zal in de omgeving verschillende concerten geven. De zangers zijn nog zeer jong. 

2016-05-05.jpg

VOLLE KERK VOOR NIEUWJAARSCONCERT

zondag 10 januari 2016 - Internetgazet Pelt

De kerk van het centrum liep vanmiddag helemaal vol voor het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van de koninklijke fanfare Nut en Vermaak. Gastkoor was het kinder-en jeugdkoor Kiliana. Het werd een gezellige, sfeervolle middag. Voor dirigent Tom D'Joos was het zijn laatste concert met de fanfare. Door een overvolle agenda geeft hij zijn dirigeerstokje aan een opvolger.

2016-01.jpg

KILIANA TREKT DE NATUUR IN

donderdag 20 augustus 2015 - Internetgazet Pelt

De leden van kinder- en jeugdkoor Kiliana genoten voor hun jaarlijkse koordag van de natuur. Na een bosspel aan het nieuwe natuurspeelplein in het Heesakkerpark trokken ze naar domein De Beeken om er in de Dommel te spelen. Met het prachtige weer van vandaag was dat dolle pret geblazen. De nacht in de tenten zal spannend worden.

2015-08

JEUGDKOOR KILIANA OP CONCERTREIS NAAR BERLIJN

vrijdag 3 juli 2015 - Het Belang Van Limburg

Jeugdkoor Kiliana van Lindelhoeven is momenteel - na een laatste repetitie in Valkenhof - op concerttoer naar Berlijn en Waren (tot 6 juli). Ze zijn er te gast van het jeugdkoor van de Kreismusikschule Waren. Vandaag vrijdag treden ze er op in de concertzaal van een kuuroord. Zaterdag nemen ze deel aan de festiviteiten rond de viering van 60 jaar muziekschool. Zondag staat alles in het teken van verbroedering.

2015-06

KINDER- EN JEUGDKORENWEEKEND IN DOMMELHOF

zondag 15 februari 2015 - Koor & Stem Limburg

Vanmorgen verzamelden 33 kinderen uit heel Limburg in Dommelhof voor een tweedaags kinder- en jeugdkoorweekend, georganiseerd door Koor & Stem Limburg. Onder leiding van de docenten Jan Coeck en Tom Johnson worden er talrijke Valentijnsliederen aangeleerd. De sopraan Hilde Venken werkt aan de ontwikkeling van de tere stemmetjes. Naast zingen staan er knutselen en spel op het programma. Een boeiende belevenis die morgen om 16 uur afgesloten wordt met een toonmoment aan de ouders.

2015-02

50 JAAR KILIANA GEVIERD

vrijdag 14 november 2014 - Internetgazet Pelt

Vandaag werd het bestuur van kinder- en jeugdkoor Kiliana feestelijk op het gemeentehuis ontvangen naar aanleiding van het gouden jubileum van het koor, dat momenteel een 40-tal leden telt. Kiliana werd in 1964 door pastoor Poelmans en Lieske Plessers opgericht onder de naam Edelweiss. In 1978 werd er een bestuur met ouders in het leven geroepen. Verschillende bestuursleden van het   eerste uur zijn ook nu nog als bestuurslid actief. Het koor ontving van het gemeentebestuur een cheque van 250 euro.

2014-11.jpg

JARIG KILIANA VIERT FEEST

maandag 20 oktober 2014 - Internetgazet Pelt

Kinder- en jeugdkoor Kiliana uit het Lindel mag dit jaar 50 kaarsjes uitblazen, een behoorlijke leeftijd voor een kinderkoor. Pastoor Poelmans, Denis Vanendert en Lieske Plessers konden 50 jaar geleden moeilijk vermoeden welke impact de oprichting van hun kinderkoor op vele generaties Lindelse jongeren zou hebben. 
In 't Lindel hebben ze dit jaar alvast geweten dat er iets speciaals aan de hand was. Maar liefst drie keer waren er buitenlandse gasten op bezoek. Vrijdag arriveerde aan Den Drossaerd een bus uit het Duitse Halle an der Saale met het kinderkoor van die stad. Voor de gelegenheid kwamen er nog delegaties van een koor uit Novy Bor (Tsjechië), Waren (Duitsland) en Castelnaudary (Frankrijk). Op zaterdagmiddag bereidde een koor van een honderdtal zangers tijdens een gemeenschappelijke workshop in Dommelhof een aantal liederen voor die tijdens het concert op zaterdagavond in de Lindelse parochiekerk de apotheose vormden. Het werd een sfeervol concert voor een volle kerk. Na afloop van het concert kon men in Den Drossaerd herinneringen ophalen bij een fototentoonstelling. 
Zondag werd het weekend afgesloten met een verjaardagsfeest voor de jongeren en de gasten. Een grote verjaardagstaart kon hierbij alvast niet ontbreken. 
En vanmorgen, voor dag en dauw en vóórdat de schoolbel rinkelde, werden alle gasten uitgezwaaid. Een weekend dat bij velen een diep indruk naliet.

2014-10
bottom of page